Uncategorized

Vince Nap

A bor nem részegségre teremtetett, hanem, hogy az embert vigasztalja
Az időjárást tekintve fagymentes, napos volt Vince napja, ami arra enged következtetni, talán telik a pince a 2024. – es évben. A pakodi hegyoldal bortermelői barátaikkal karöltve (támogatva) meglátogatták a borospincéket, megkóstolták a borokat. Megállapították, hogy a növényvédelmi szempontból rendkívül nehéz esztendőben az odafigyeléssel jó minőségű borokat sikerült előállítani. Régi szokásokat felelevenítve a Mikolás pincénél Szalontai István atya megáldotta a szőlővesszőket, hogy sikeres legyen az idei esztendő, majd következett a vincézés, amikor Zoltán gazda borral öntözte meg a tőkét, ezzel is fokozva a jó termés reményét, majd következett a jelképes szőlőmetszés, aminek a hajtásaiból jósolnak az új termésről. A szőlőtőkékre kiakasztott kolbász és sonka a várható gazdag termést jelképezte.
A kóstolgatás során egyet értettünk abban, hogy a mai világban mennyire fontos az összetartozás. A többség nyugdíjas, de hál Istennek vannak fiatal borászok, vagy az iránt érdeklődők. Ebben az a szép, hogy mindenki hozzá tudja tenni a maga ismereteit. A fiatalabbak elfogadják az idősebbek tanácsait és a saját tudásukkal ötvözik .
„ A hegyi szent beszédben” István atya méltatta a közösség erejét, egymás segítését, mintha hallotta volna a baráti beszélgetés kezdetét, s ezt a fonalat fonta tovább .
Szent Vince ünnepe a közösség összetartozásában mindig nagy szerepet játszott, így van ez ma is.